Beneficii post Brexit pentru Romani. Avocatii au catigat procesul cu guvernul Britanic

Loading...

Doi cetățeni ai UE au câștigat o proces la Curtea de Apel împotriva guvernului pentru accesul post-Brexit la creditul universal.

Instanța a decis, cu majoritate, că refuzul de a permite cetatenilor români să acceseze beneficiul în funcție de mijloace echivalează cu „discriminarea ilegală pe motiv de naționalitate”.

Grupul de acțiune împotriva sărăciei în rândul copiilor (CPAG) a declarat că hotărârea înseamnă că aproximativ 1,8 milioane de cetățeni europeni cu „statut pre-stabilit” (PSS) – efectiv concediu limitat pentru a rămâne în Marea Britanie – în cadrul sistemului de decontare al UE vor putea solicita beneficiul, pe aceeași bază ca și cetățenii britanici, dacă ar avea nevoie.

Cazul împotriva Departamentului pentru Muncă și Pensii (DWP) al Therese Coffey a fost adus de Razvan Tănase, un om cu dizabilități care a venit în Marea Britanie din România în ianuarie 2019 și de îngrijitorul său, Geanina Fratila, care se află în Marea Britanie din iunie 2014, susținut de CPAG.

Modificările aduse reglementărilor privind securitatea socială introduse anul trecut au însemnat că dreptul de ședere în Marea Britanie prin PSS nu a mai fost considerat suficient pentru a oferi cuiva dreptul la prestații testate în funcție de mijloace, cum ar fi creditul universal.

Dna Fratila și domnul Tanase au susținut că este vorba de o discriminare ilegală pe motiv de naționalitate și contrară dreptului UE, se arată în hotărâre.

Se spune că avocații perechii au susținut că reglementările încalcă articolul 18 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care interzice discriminarea.

În hotărâre, lordul judecător McCombe a spus că perechea a susținut că provocările legale anterioare ale UE „demonstrează că, odată ce unui cetățean UE i se acordă dreptul de ședere într-un alt stat membru, în conformitate cu prevederile legii statului respectiv, el / ea are dreptul la același lucru beneficii ca acelea la care ar avea dreptul un cetățean al acelui stat, având și un astfel de drept de ședere ”.

Avocații DWP au susținut că nu există „spațiu pentru o dependență independentă de articolul 18”, iar cererea de discriminare ar trebui să eșueze, se arată în hotărâre.

S-a susținut că, chiar dacă articolul 18 s-a aplicat, iar excluderea de la dreptul la credit universal a dus la orice discriminare, acest lucru a fost „justificat în mod obiectiv și, prin urmare, legal”.

Curtea a concluzionat în unanimitate că perechea avea dreptul să se bazeze pe articolul 18.

Domnul judecător McCombe și lordul judecător Moylan au ajuns la concluzia că discriminarea conform reglementărilor modificate „echivalează cu o discriminare ilegală pe motiv de naționalitate” și a admis apelul doamnei Fratila și Tanase.

Lord Dingemans nu a fost de acord cu cei doi judecători cu privire la problema discriminării și a spus că va respinge apelul.

Perechea și-a dus cazul la Curtea de Apel după ce în aprilie 2020 a fost respinsă contestația lor de către un judecător de la Înalta Curte.

Martin Williams, consilierul pentru drepturile sociale al CPAG, a declarat: „Aceasta este o decizie foarte binevenită, care confirmă faptul că cetățenii UE cu statut pre-stabilit în Marea Britanie nu pot fi tratați în mod legal mai puțin favorabil decât cetățenii britanici în ceea ce privește dreptul lor la prestații testate de mijloace.

„Ne bucurăm că Curtea de Apel a recunoscut că refuzul acestui sprijin pentru cetățenii UE, ale căror case și vieți se află în Regatul Unit, este discriminatoriu și ilegal.

„Hotărârea va aduce dreptate și protecție mii de cetățeni ai UE care au făcut din Marea Britanie casa lor în timp ce Marea Britanie a fost încă parte a UE sau în perioada de tranziție și sunt pe calea statutului stabilit în Marea Britanie.”

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Aplicarea la Schema de decontare a UE înseamnă că cetățenii SEE și membrii familiei lor din Marea Britanie vor putea accesa prestații pe aceeași bază ca acum. Suntem dezamăgiți de această judecată și ne gândim la următorii pași ”.

Schema de decontare a UE a fost creată pentru a permite solicitanților eligibili din UE să rămână în Marea Britanie după ce națiunea părăsește UE.

Statutul stabilit poate fi acordat celor care au început să locuiască în Marea Britanie până la sfârșitul lunii decembrie 2020 și au locuit în țară pentru o perioadă continuă de cinci ani.

Loading...

Statutul prestabilit este acordat celor care au început să locuiască în Marea Britanie până la sfârșitul lunii decembrie 2020, dar nu au rezidență continuă de cinci ani când aplică.

error: Content is protected !!