Captură descoperita intr-un TIR care venea din Romania, 1,5 milioane de euro cash, în vama Leuşeni.

Loading...

Video la finalul articolului

Vameşii moldoveni au sechestrat sâmbătă, 18 aprilie, circa 1.5 milioane de euro cash, în bancnote a câte 50 şi 20 de euro, camuflaţi într-un TIR care venea din România şi încerca să intre în Republica Moldova prin vama Leuşeni.

Imaginile video cu captura impresionantă au fost plasate pe un canal de pe aplicaţia Telegram. Serviciul Vamal din R. Moldova a confirmat informaţia, însă nu a confirmat şi suma vehiculată de autorul postării, care afirma că este vorba despre circa 1.5 milioane de euro. 

Totuşi, în imaginile video, unul dintre vameşi, la un moment dat declară că în pungile de plastic, unde erau ascunşi banii, sunt „milioane de euro”.  „Cazul este investigat în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Vom reveni cu informaţii”, se spune într-un comunicat de presă emis de Serviciul Vamal.

Deocamdată, nu se cunoaşte provenienţa banilor şi în ce scopuri urmau să fie folosiţi.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popşoi, a sugerat, într-o postare pe Facebook, că în acest caz ar fi implicată conducerea ţării. „Guvernarea a încercat să tacă, dar video a ajuns în presă. Câte asemenea capturi se fac fără ca presa şi societatea să ştie, dar mai ales câte asemenea “încărcături” ajung liniştit la destinaţie?

Cineva din conducerea statului va avea un Paşte puţin mai trist decât era planificat. Felicitări ofiţerilor pentru abnegaţia şi curajul demonstrat în aceste vremuri grele!”, a spus Popşoi.

Cei 1,5 milioane de euro, ascunşi într-un camion şi confiscaţi la Vama Leuşeni, au ajuns în conturile statului Moldova.

EMIL GAITUR, ofiţer de presă PCCOCS: „Mijloacele băneşti pe care şoferul camionului încercase să le introducă ilegal în Republica Moldova sunt acum pe contul trezorerial al statului, iar dacă instanţa va decide confiscarea lor, vor fi valorificaţi în folosul statului.

Cât priveşte cetăţeanul care anterior a declarat că i-ar aparţine, acesta este cercetat în continuare în calitate de bănuit”.

La o lună după ce Serviciul Vamal a găsit banii ascunşi într-un TIR, o persoană plecată de mai mult timp în Marea Britanie, pe numele său Adriano Dulgher, a apărut în spaţiul public şi s-a declarat proprietarul banilor. El a susţinut că din cauza noului coronavirus nu a putut să ajungă în Republica Moldova la timp, pentru a declara banii, dar nici nu a explicat de ce a ascund peste 1,5 milioane de euro într-un camion. În acest dosar de contrabandă, Adriano Dulgher are statut de bănuit.

Cât priveşte şoferul camionului, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunţat că a terminat urmărirea penală şi a trimis dosarul în instanţă. Bărbatul are 36 de ani şi este din Chişinău. Este bănuit de tentativa de contrabandă, comisă în calitate de autor. În ceea ce priveşte beneficiarul şi organizatorul schemei de contrabandă, dosarul penal a fost disjuns într-o procedură separată, iar investigaţiile continua în parteneriat cu Serviciul Vamal.

Pe lângă cei 1,5 milioane de euro, oamenii legii au mai găsit în camion şi alte bunuri nedeclarate printre care un utilaj folosit la tăierea hârtiei şi cartonului. Atfel că suma totală în dosar depăşeşte un milion şi 650 mii euro. Şoferul camionului este în arest la domiciliu şi riscă până la 10 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor de contrabandă.

Bărbatul are vârsta de 36 de ani şi este domiciliat în municipiul Chişinău. Acestuia i se incriminează tentativa de contrabandă, comisă în calitate de autor. Aşa cum fapta a fost comisă la punctul vamal Leuşeni, conform competenţei teritoriale, procurorii au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Hânceşti, sediul central. În ceea ce priveşte beneficiarul şi organizatorul schemei de contrabandă, dosarul penal a fost disjuns într-o procedură separată, iar investigaţiile continuă, de comun cu Serviciul Vamal.

Trebuie menţionat faptul că, pe lângă suma de bani nedeclarată, învinuitul nu a declarat nici alte bunuri transportate – utilaj tehnic (ştanţe şi cuţite pentru ştanţe) folosit la tăierea hârtiei şi cartonului, astfel încât suma totală a tentativei de contrabandă, la care se adaugă camionul (cap-tractorul) sechestrat, depăşeşte un milion 650 mii EUR.

În cazul în care în instanţa de judecată va fi demonstrată vinovăţia bărbatului, care în prezent se află în arest la domiciliu,  acesta riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 3 la 10 ani, inclusiv cu confiscarea bunurilor în folosul statului.

Loading...

PCCOCS va continua să informeze opinia publică, atât la subiectul examinării dosarului trimis în judecată, cât şi cu privire la urmărirea penală în privinţa coparticipanţilor, realizată într-o procedură separată.

error: Content is protected !!