O moldoveancă de 29 de ani conduce un camion în SUA.

Loading...

De patru ani, o tânără moldoveancă face curse lungi de tir în SUA, iar acest job o face mai curajoasă și mai increzatoare în sine. A avut ocazia să cutreiere America în lung și în lat după ce a obținut permisul de lucru Green Card.

Alina Chergan se vede în viitorul apropiat în lumea afacerilor, dar până atunci, acumulează experiență și bani conducand un camion de mare tonaj.

Povestea moldovencei, care lucrează pe camion în SUA, a devenit virală pe internet. Nu am putut să trecem pe alături şi am decis să vă relatăm despre istoria Alinei Chergan, în vârstă de 29 de ani, s-a mutat cu traiul în SUA acum 8 ani, locuind la moment în Chicago, iar de 4 ani lucrează în calitate de camionagiu!

Conduce un camion Volvo din seria VNL pe curse, care în mediu durează două săptămâni, în timp ce cea mai lungă cursă pe care a făcut-o tânăra a durat trei săptămâni. În medie, Alina face câte 4,000 de mile per cursă (6,437 km)! Într-un interviu Alina a dezvăluit că această meserie este periculoasă şi este nevoie de o atenţie maximă, pentru a evita accidentele şi situaţiile, care apar în timpul curselor.

Alina nu este unica femeie, care sparge stereotipurile, conducând un camion în SUA. Din cei peste 3 milioane de camionagii americani, peste 200,000 de femei practică aceeaşi meserie, iar numărul femeilor camionagii este în continuă creştere.

Pasager Camion
Pasager Camion

Pasager Camion

Deşi încă mai persistă stereotipul, că la volanul unui camion neapărat trebuie să fie un bărbat, statisticile arată că femeile sunt mult mai atente la volan,probabilitatea de a nimeri în accident fiind de trei ori mai mică, iar încălcările regulilor de circulaţie fiind de cinci ori mai mici, faţă de bărbaţi.

Natalia Ghilașcu: Alina ai emigrat în SUA acum opt ani, după ce ai devenit câștigătoarea loteriei Green Card. Cum ai reacționat la această noutate și de ce ați optat pentru America?

Alina Chergan: Ca orice persoana m-am bucurat enorm. S-a întâmplat foarte spontan. Am venit aici nu pentru că aveam un trai sărac acasa. Am venit aici mai mult din curiozitate și pentru a vedea și vizita locuri pe care nu le poți vedea în țara noastră. Mai apoi, am început să realizez că sunt îndrăgostită de Statele Unite, de legile fără corupție, de egalitatea între persoane în fața legii, de oamenii zâmbitori și prietenoși.

Natalia Ghilașcu: SUA a devenit țara oportunităților pentru oameni care au ales această destinație. În cazul tău, timpul petrecut în SUA te-a ajutat să transpui visele în realitate?

Alina Chergan: SUA e țara oportunităților, probabil dintr-un motiv că nimeni nu iți pune bețe în roate atunci când încerci să evoluezi în orice domeniu, fie business, fie educatie, cultura sau altele. Pentru a supravietui și a-ți realiza visurile, trebuie să depui foarte multă muncă, să ai tărie de caracter de a trece peste toate obstacolele, mereu o dorință de a cunoaște și de a învăța cât mai multe.

Alina
Alina

Alina

Natalia Ghilașcu: Care ar fi cele mai valoroase experiențe pe care le-ai obținut până la acest moment în Chicago, un oraș atât de divers, unde întâlnești toate naționalitățile din lume?

Alina Chergan: Chicago e un oras frumos, cu o largă varietate de națiuni. Un oraș gata mereu să găzduiască orice emigrant. Cele mai valoroase experiențe au fost cunoasterea mai profundă a limbii, a obiceiurilor și pe tine însăți. De la bun început și până la moment, înveți mereu ceva nou, înveți să-ți apreciezi orice bănuț muncit de tine. 

Natalia Ghilașcu: Care sunt proiectele importante la care te gândești să le dezvolți în continuare în Chicago? Te vezi în lumea afacerilor în vitorul apropiat?

Alina Chergan: În viitor, planific mai întâi de toate, o familie cu mulți copii și o casă mare cu piscină. În lumea afacerilor, la fel, doresc să înființez propriul meu salon de spa, până atunci, mai acumulez banii necesari, în Statele Unite e nevoie de dorință și atunci totul e posibil.

Natalia Ghilașcu: În Chicago activezi deja de patru ani într-o companie de transport și ați decis să vă urcați la volanul unui tir. Cum au reactionat rudele, prietenii la aceasta initiativă?

Alina Chergan: Când am devenit șoferita de tir, toți au fost șocați. Au parvenit multe întrebări, pentru ce, de ce, și am primit foarte multe critici. Ei cred că o domnișoară trebuie să stea acasa cu copiii, să nu munceasca. Eu sunt o persoana mai energică, mă plictisesc la un singur job. Aici în USA, nu te descurci doar cu banii acumulați de către soț. Odata ce îți dorești ca familia și afacerea ta să prospere, e bine ca ambii să muncească, în plus, nu depinzi financiar de către partener.

Alina camion
Alina camion

Alina camion

Natalia Ghilașcu: Care a fost cea mai lunga cursă pe care ați mers până la acest moment și care credeți să sunt cele mai dificile momente pe care ar trebui să le ia în calcul o șoferiță de camion?

Alina Chergan: Cea mai îndelungată cursă a fost de trei săptămâni, însă, în mediu, aceste curse durează două săptămâni. Să fii șoferiță/șofer de tir nu e un lucru chiar ușor, îți ia ceva timp să te obișnuiești că nu vei petrece toate weekend-urile acasă cu prietenii, nu petreci toate sărbătorile, că ești pe drum departe de casă.

Loading...

Am avut parte și de situații când în fata mea s-a răsturnat un camion al unui prieten de-al meu și atunci am realizat cât de periculos este acest job, trebuie mereu să fii gata pe orice gheață, vânt, tornade, ierni geroase și pline de zăpadă. E nevoie de tărie de caracter, foarte multă răbdare și să fii gata să reacționezi rapid la orice obstacol. La acest moment, transport frugidere pline cu alimente. 

error: Content is protected !!