Permise de munca in UK mai scumpe pentru ROMANI si bulgari decat pentru alte state membre ale UE

Loading...

Într-un efort de a soluționa breșa lăsată de Brexit, guvernul britanic a mărit la 30.000 numărul de vize pe care le va acorda lucrătorilor agricoli sezonieri. Cu toate acestea, vizele au un preț ridicat, iar românii și bulgarii, precum și estonienii, lituanienii și slovenii, vor plăti mai mult pentru ei decât alți cetățeni ai UE.

Guvernul Marii Britanii a extins un program pilot pentru lucrătorii sezonieri, lansat pentru prima dată în 2019, pentru un an suplimentar. De asemenea, a extins programul, cu 30.000 de vize care urmează să fie puse la dispoziție pentru cei care doresc să vină să lucreze la fermele din Marea Britanie pentru o perioadă de până la șase luni în 2021.

Guvernul spune că acești lucrători vor juca un rol vital în a-i ajuta pe cultivatorii de horticultură să își aleagă și să ambaleze produsele, reducând în același timp dependența lor de munca migranților pe măsură ce țara se împacă cu ieșirea dureroasă din UE.

Europenii de est au prețuri scăzute

Cu toate acestea, prețul ridicat al autorizațiilor – 244 de lire sterline – poate depăși cu mult posibilitatile potențialilor lucrători pe termen scurt, în special cei din estul Europei.

Mai mult, în timp ce cetățenilor din majoritatea țărilor UE – precum și turcilor și macedonenilor – li se oferă o reducere de 55 de lire sterline, romanii, bulgarii, estonienii, lituanienii, și slovenii nu vor primi aceasta reducere

Când Emerging Europe a întrebat Ministerul de Interne al Regatului Unit de ce cetățenii din aceste cinci țări erau taxați mai mult decât alți membri ai UE, am fost îndrumați către Carta socială a Consiliului Europei (CESC) din 1961, pe care acele țări nu au ratificat-o.

Potrivit Ministerului de Interne, „CESC conține o obligație pentru acele țări care îl aduc în vigoare juridică, pentru a facilita deplasarea cetățenilor din motive de muncă în alte țări care l-au adus și în vigoare juridică. Regatul Unit are în legislația sa aranjamente de lungă durată pentru ca cetățenii acestor țări să se califice pentru o reducere a taxelor pentru ca cererile de viză să vină să lucreze în Regatul Unit.

Cu toate acestea, Marea Britanie ar putea aplica unilateral reducerea tuturor țărilor UE. Alege să nu.

Alte bariere la intrare

Pe lângă costul ridicat al permiselor de muncă sezoniere, există și alte bariere la intrare.

Solicitanții potențiali vor avea nevoie, de asemenea, de un certificat de sponsorizare de la un angajator britanic și vor trebui să demonstreze că au suficienți bani pentru a se întreține în Marea Britanie – cel puțin 1.270 de lire sterline. O astfel de dovadă trebuie să fie sub formă de extrase bancare, care exclude cele nebancate.

Solicitanții trebuie, de asemenea, să se deplaseze la un centru de solicitare a vizelor pentru ca amprentele și fotografia lor să fie făcute de partenerul comercial al guvernului britanic, TLScontact: în majoritatea țărilor există doar un astfel de centru, de obicei în capitală.

Aceasta înseamnă că lucrătorii sezonieri vor fi, în multe cazuri, obligați să plătească costuri suplimentare de călătorie și cazare.

Nelli Shevchenko, șeful imigrației de la Taylor Hampton Solicitors, spune că schema a fost întotdeauna legată de problemele sclaviei moderne și ale exploatării forței de muncă.

„Strategia de aplicare a pieței muncii din Marea Britanie 2019/20 a raportat că agricultura prezintă cel mai mare risc de sclavie modernă în Marea Britanie”, a declarat ea pentru Emerging Europe .

„Lucrătorii migranți sunt cel mai adesea sub mila sponsorilor lor care i-au adus în Marea Britanie. Costurile ridicate ale taxelor pentru cererea de viză și cerința de dovezi financiare îi lasă pe migranți vulnerabili să se bazeze pe angajatorul lor. De exemplu, migrantul poate îndeplini cerința financiară fie arătând că are cel puțin 1.270 de lire sterline în contul său bancar, fie cerând angajatorului să certifice întreținerea pentru acesta în cerere. Nu mulți muncitori sezonieri cu o calificare scăzută au economii pentru această sumă, așa că, evident, trebuie să-și întrebe angajatorii ”.

Ca atare, majoritatea lucrătorilor sezonieri se bazează pe angajatorii lor pentru a le obține o viză și pentru a-i transporta în Marea Britanie.

„Majoritatea nu vorbesc engleza bine sau deloc”, adaugă Șevcenko. „În plus, sistemul de vize nu permite lucrătorilor sezonieri să schimbe angajatorii sau categoriile de muncă. Aceasta înseamnă că, odată ajuns în Marea Britanie, lucrătorii sezonieri sunt legați de angajatorul lor și nu pot pleca. Acest lucru mută puterea în mâinile angajatorilor și permite sistemul de abuz și sclavie modernă. ”

„Alegeți pentru Marea Britanie”

Extinderea schemei urmează o lungă perioadă de negocieri cu Uniunile Fermierilor Naționali și Asociația Furnizorilor de Muncă, în toate părțile din Marea Britanie și, în special, recunoașterea nevoii de muncă sezonieră suplimentară în Scoția pentru a sprijini economiile rurale locale și renumitele cultivatori de fructe moi.

Potrivit secretarului-șef al Trezoreriei, deputatul Steve Barclay, fermierii și cultivatorii joacă un rol crucial pe tot parcursul anului în furnizarea de produse proaspete de calitate britanice pentru public.

„Suntem hotărâți să ne sprijinim sectorul agricol la ieșirea din UE și să reducem kilometrii de alimente din magazinele noastre ca parte a angajamentului nostru mai larg față de mediu”, spune el. „Extinderea acestui pilot pentru încă un an și extinderea dimensiunii sale arată că continuăm să ascultăm și să răspundem.”

În plus, guvernul – alături de industrie – se va baza pe campania Pick for Britain din 2021 și va promova activ recrutarea și reținerea lucrătorilor domestici sezonieri în 2021.

Deficit

Marea Britanie s-a confruntat cu o penurie severă de muncitori agricoli în 2020, deoarece restricțiile Covid-19 asupra circulației transfrontaliere și lipsa zborurilor au împiedicat lucrătorii temporari din UE să călătorească în țară. Estimările deficitului au variat între 70.000 și 90.000 de lucrători. Multe firme agricole mari au apelat la zboruri de navlosire pentru a atrage lucrătorii.

În 2019, 98% dintre lucrătorii agricoli din Marea Britanie erau migranți din UE, în special din Bulgaria și România. Cu muncitorii din UE excluși acum de pe piața muncii din Marea Britanie, cu excepția cazului în care câștigă 25.600 de lire sterline pe an – cu mult sub salariul pentru munca agricolă – vizele de 30.000 de lucrători agricoli pot oferi o oarecare răgaz pentru sectorul agricol din Marea Britanie.

Știrea a fost cu siguranță binevenită de unii din comunitatea agricolă, inclusiv Andrew McCornick, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor din Scoția, care a admis, totuși, că majorarea schemei de lucrători sezonieri de la 10.000 la 30.000 de permise a fost „câștigată din greu” .

El mai spune că, „în urma efortului major, condus de industrie, de a recruta lucrători casnici în timpul pandemiei din 2020, cultivatorii vor continua să utilizeze toate instrumentele pentru a încuraja cât mai multă recrutare din Regatul Unit în 2021”.

Loading...

Având în vedere costul vizelor sezoniere de muncă pe termen scurt, precum și obstacolele birocratice puse în calea solicitanților, fermierii din Marea Britanie ar putea avea puține opțiuni decât să angajeze localnici.


error: Content is protected !!