Post-Brexit. Noi reguli pentru transportatori. Ce schimbări vor avea loc

Loading...

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană, iar de acum încolo relațiile dintre cele două sunt reglementate în baza acordului comercial la care s-a ajuns pe ultima sută de metri, în Ajunul Crăciunului. Producătorii britanici vor avea acces liber la piața internă a Uniunii Europene, adică nu vor exista taxe la importurile de bunuri dintre Marea Britanie și continent, dar firmele britanice vor trebui să aibă declarații vamale.

Controalele asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie de pe continent vor fi introduse treptat, pe o perioadă de șase luni, deși unele noi proceduri vamale au intrat deja în vigoare.

În acest context, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Adrian Dupu, a vorbit la postul de radio Digi 24 despre schimbările care vor fi resimțite la nivelul transportatorilor. Acesta a declarat că vor apărea formalitățile vamale pentru intrarea în Marea Britanie dar a subliniat că acest lucru nu ar trebui să-i afecteze prea mult pe transportatori.

”În primul rând, este vorba, în cazul transportatorilor, de formalitățile vamale, un lucru nou pentru intrarea în Marea Britanie. Totuși, acest lucru nu ar trebui să-i afecteze foarte mult, deoarece au fost pregătiţi din timp pentru această schimbare.

La fel, înțeleg că autoritățile din Marea Britanie și din țările de la frontiera cu Marea Britanie au făcut toate eforturile, au suplimentat numărul de lucrători tocmai pentru a diminua impactul pe care această măsură îl va avea.

Apoi pentru transportatori mai este o măsură nouă în ceea ce privește cabotajul. Chiar dacă accesul va fi nelimitat, operațiunile de cabotaj vor fi limitate la două pe teritoriul Regatului Unit. Deci acestea ar fi principalele schimbări pentru transportatorii de marfă.”, spune Adrian Dupu.

Despre controale

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a fost întrebat cum vor arăta controale, Adrian Dupu menționând că acestea vor fi atât la trecerea frontierei, cât și la destinație.

”Controalele vor fi atât la trecerea frontierei, cât și la destinație. De asemenea, operatorii de transport de marfă, vor trebui sau vor putea să facă controalele vamale … formalitățile vamale și în țara de origine, adică înainte să plece din România vor putea să facă aceste operațiuni vamale. Se pot face și completa formularele și online.

Totuși, marfa trebuie să fie văzută fizic. Vor exista și există atât pe site-ul Ministerului Transporturilor, cât şi pe site-urile ANAF, Direcţia Generală a Vămilor şi al celorlalte instituții implicate, există informații care sunt actualizate permanent pentru ca operatorii să fie pregătiți pentru fiecare.”, a mai spus Adrian Dupu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Loading...

Sursa:Capital.ro

error: Content is protected !!