Revolta şoferilor: Ungaria ne blochează TIR-urile

Loading...

Transportatorii ameninţă cu proteste masive la graniţa cu Ungaria, din cauza excesului de zel al poliţiştilor maghiari la controlul camioanelor cu marfă, care au ajuns să formeze coloane de 25 de kilometri. Reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) Arad pregătesc blocarea punctelor de trecere inclusiv pentru traficul uşor.

“Şoferii noştri ne-au spus că trec repede de controlul poliţiştilor de frontieră români, la ieşirea din ţară, însă partea proastă este că poliţiştii maghiari fac exces de zel.

Nu neapărat prin a controla marfa sau documentele, ci şi prin a controla dacă sunt plătite toate taxele pentru Ungaria. Cei care sunt găsiţi în sistem cu diverse probleme primesc amenzi drastice, dar toate aceste proceduri cresc exagerat timpii de aşteptare la fiecare camion. Ungaria nu permite accesul traficului greu duminica, dar acum sunt deja trei zile şi s-a ajuns într-un punct în care s-au depăşit orice limite.

Nu ne ajunge marfa la timp, plătim pentru asta penalităţi, iar şoferii nu îşi pot face programul de odihnă prevăzut de legislaţie. În plus, în coloanele kilometrice de la graniţă, şoferii stau multe ore pe marginea drumului, fără toalete sau alte condiţii igienico-sanitare, ceea ce este inuman. Singura soluţie este să recurgem la proteste, pentru a trage un semnal de alarmă eficient, iar noi ne-am consultat deja membrii. Dacă nu se rezolvă urgent problemele de la graniţa cu Ungaria, vom trece la blocarea punctelor de frontieră cu această ţară, inclusiv pe arterele traficului uşor. (…)

Când blocăm vămile, nici camioanele cu marfă din Ungaria nu vor putea intra în România. Să vedem dacă le convine. Noi am făcut toate demersurile posibile, iar partea ungară a transmis că ei îşi fac treaba conform legislaţiei”, a spus Dorin Pop, vicepreşedintele APTE – asociaţie care are 250 de firme membre, cu peste 3.800 de camioane.

Miercuri, la Nădlac II, şirul de autovehicule era de aproximativ zece kilometri, după ce luni seara a ajuns şi la 25 de kilometri. Se aşteaptă 400 de minute pe sensul de ieşire din România, pe cele patru artere deschise pentru traficul greu. La Vărşand se aşteaptă 210 minute,  la Nădlac I, 60 de minute, iar la Petea 160 de minute.

“Începând cu 1 noiembrie, autorităţile de frontieră maghiare efectuează verificări amănunţite asupra fiecărui mijloc de transport, inclusiv achitarea amenzilor pentru sancţiunile contravenţionale aplicate pe teritoriul Ungariei, precum neplata taxelor de drum”, a anunţat Poliţia de Frontieră.

Loading...

Cititi mai mult: https://www.national.ro/news/revolta-soferilor-ungaria-ne-blocheaza-tir-urile-673259.html/#ixzz64WAycSKy
National