Soferii de TIR isi risca sanatatea pentru ca din magazine sa nu lipseasca nimic.

Transportatorii din toata europa nu vor incetini transportul de marfa nici macar de sarbatori. Asta pentru a evita sa se creeze lipsuri de marfa in magazinele din europa.

Loading...

Transportatorii din toata europa nu vor incetini transportul de marfa nici macar de sarbatori. Asta pentru a evita sa se creeze lipsuri de marfa in magazinele din europa.

In aceste vremuri, in transporturi si centrele de distributie, in special in cele alimentare si materiale sanitare, responsabilitatea este mare. Familiile si cei bolnavi depind de ei si de existenta produselor in magzine si casele fiecaruia in timpul acestei pandemii. Declarati lucratori esentiali, multi transportatori renunta la zilele libere si a timpilor de repaus ( cu acordul guvernului). pentru garanta livrarea marfurilor. Asta cu dificultati, tinand cont ca in unele cazuri nu exista parcari decente in care soferii pot opri pentru a se odihni.

„Nu am de gand sa ma opresc pana marfa nu ajunge la destinatie. O sa strabatem soselele in continuu pentru cat timp va fi nevoie. ” spune un sofer de 33 de ani , care a lucrat pentru o perioada impreuna cu tatal lui.

„Este obositor, timpii de condus sunt mai mari decat de obicei, dar marfa trebuie sa ajunga la destinatie. Lucram la program, ziua si noaptea, dar respectand mereu timpul de repaus zilnic. ” continua el , amintinda ca in majoritatea europei timpii de condus au fost majorati de guverne de la 9 la 11 ore.

Sofer de tin in Spania
Sofer de tin in Spania

Sofer de tin in Spania

„In weekend-uri nu ne odihnim, muncim si atunci. De cateva saptamani parca se lucreaza mai mult decat de obiecei” marturiseste el, totusi nu invinovateste cumparatorii. „Este normal sa creasca vanzarile in supermatket-uri. pentru ca trebuiesc facute toate acasa. Nu mai poti manca in oras din cand in cand, acum mananci acasa” .

Cand intra intr-un depozit , inceara sa se protejeze cu masca si manusi . „Desi noi soferii avem ceva special in sange, ne imbolnavim mai greu”, glumeste el.

Responstabilitate

Un alt sofer , Claudiu Pasolea, simpte de asemenea responsabilitatea pe umerii lui. Soferul de origine romana, locuieste in Madrid de aproape jumatate din viata.

„Incarc in Madrid si descarc la Malaga , cu o singura oprire, la sediul firmei in Bailén.” Conduce in marea majoritate a timpului noaptea, transporta fructe si legume la supermarket-urile din Malaga.

„Trebuie sa livrezi, in unele weekenduri fac o cursa in plus pentru ca era nevoie de mai mult. Am fost intrebati cine vrea si eu unul am simtit responsabilitatea de a ma oferi voluntar. Vezi povesti , cum ca oamenii nu gasesc in magazin si simti nevoia sa ajuti. Nu e vorba de bani , sunt 60-100 de euro cel mult, nu te imbogatesti cu ei. Imi dau seama ca ajut, la asta magandesc, nu poti sta acasa” , concluzioneaza el.

Claudiu Pasolea
Claudiu Pasolea

Claudiu Pasolea

Mai dificil este ca pot opri in benzinarii sa bea o cafea sau sa se odihneasca. In Spania totusi ministerul transporturilor a dat o mana de ajutor si a pus la dispozitie o harta cu locuri de odihna pentru soferii de TIR, in care acestia se pot odihni pe perioada starii de urgenta.

Revenirea la normal

„Fiecare trebuie sa isi faca partea, este o frica colectiva dar totul se va rezolva cu un minim de masuri de precautie” spune el. Este optimist si este de parere ca treptat totul va reveni la normal . Soferii considera ca primele zile au fost cele mai complicate, pentru ca accesul era restrictionat peste tot, pana si la granite toata lumea era confuza, fiecare interpreta reglementarile cum credea de cuviinta. Referitor la inchiderea popasurilor unde se puteau manca, acesta glumeste „nu putem lua masa toata ziua” .

 Ca ei, in aceste vremuri grele, sunt mii de soferi care strabat soselele europei, pentru ca noua sa nu ne lipseasca nimic de pe masa si ar fi indicat sa nu uitam nici dupa ce vor trece aceste vremuri si sa le acordam mai mult respect in trafic, chiar il merita.

Loading...

Mult respect soferi , mult respect medici, mult respect tuturor celor care sunt la datorie in aceste vremuri grele