UE obliga producatorii auto sa echipeze masinile cu functii si sisteme de siguranta standard incepand cu 2022

Loading...

Siguranta pe care o ofera masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati sa isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai mult decat evident in acest domeniu, cele mai noi masini de pe piata ajungand la ora actuala sa beneficieze de o serie intreaga de sisteme de siguranta activa extrem de complexe! Conform noilor norme aprobate la nivelul Uniunii Europene, toate autoturismele noi care vor fi comercializate in statele UE incepand cu jumatatea anului 2022 vor fi echipate cu anumite functii si sisteme de siguranta.

Masurile cu privire la echiparea obligatorie a automobilelor cu anumite functii si sisteme de siguranta au fost propuse in 2018 de Comisia Europeana. In cele din urma, Parlamentul European le-a aprobat, statele blocului comunitar european intelegand importanta acestora. Astfel, Parlamentul European incearca sa faca un prim pas in directia reducerii numarului victimelor accidentelor rutiere. Conform statisticilor inregistrate in Uniunea Europeana, in fiecare an, aproximativ 25.000 de oameni isi pierd viata in urma accidentelor de pe sosese, alti aproximativ 140.000 fiind raniti! Totodata, statisticile claseaza tara noastra ca fiind una dintre cele mai periculoase din Uniunea Europeana atunci cand vine vorba despre accidentele rutiere cu urmari tragice.

Functii si sisteme de siguranta activa

Conform normelor aprobate in Parlamentul European, toate automobilele noi care vor fi comercializate in statele membre ale blocului comunitar european incepand cu jumatatea anului 2022 vor trebui echipate in mod obligatoriu cu anumite functii si sisteme de siguranta activa. Mai exact, este vorba despre aproximativ 30 de astfel de functii menite sa ofere o siguranta sporita soferilor si pasagerilor auto. Una dintre functiile importante din acest pachet ar urma sa impiedice persoanele aflate sub siguranta bauturilor alcoolice sa conduca un automobil. De asemenea, anumite functii vor avea rolul de a inregistra datele unui accident, in timp ce altele vor impiedica soferul sa depaseasca limita legala de viteza.

Mai departe, conform normelor votate de statele membre ale blocului comunitar european, autoturismele si autoutilitarele vor trebui sa fie prevazute cu zone extinse de protectie a capului in urma unui impact, pentru a limita astfel riscurile unor raniri in urma coliziunii cu pietoni sau biciclisti. Totodata, producatorii auto vor avea obligatia de a proiecta camioanele si autobuzele in asa fel incat sa fie diminuate unghiurile moarte. Nu in ultimul rand, acestea vor fi echipate incepand cu jumatatea lui 2022 si cu anumite sisteme de siguranta capabile sa detecteze pietonii si biciclistii aflati in apropiere.

Volvo produce unele dintre cele mai sigure masini

Capitolul siguranta este luat foarte in serios de suedezii de la Volvo, masinile din portofoliul constructorului nordic fiind considerate unele dintre cele mai sigure masini de pe piata. Conform testelor de siguranta realizate de specialistii de la EuroNCAP, multe dintre masinile realizate de cei de la Volvo au fost notate cu un scor maxim de cinci stele.

Loading...

Din pacate, multi constructori de pe piata auto neglijeaza acest subiect, preferand sa aduca pe piata niste masini la preturi cat mai bune. Mai mult decat atat, unii producatori ofera posibilitatea echiparii masinilor din portofoliu cu anumite sisteme performante de siguranta activa doar contra cost, acestea nefiind incluse in echiparea de baza. In cazul in care masurile aprobate de Uniunea Europeana la sfarsitul acestei saptamani vor ramane in vigoare, multe dintre aceste practici deloc corecte la care au apelat unii constructori auto vor disparea!